Pengar och sex är en ful kombination

Det finns ett par områden inom vilka det anses som förkastligt att tjäna pengar.

Sport är ett, åtminstone i Sverige. Hundratusentals, kanske millioner, konsumerar sport, men det anses som helt självklart att de som bidrar med denna underhållning ska göra det som amatörer. Varför det? Varför är amatatöridrott finare än proffsidrott. Så är det ju inte när det gäller läkare, lärare, advokater, skådespelare, kommunalarbetare etc.

De som arbetar med kultur utan att vara upphovsmän (de som i vulgärdebatten kring fildelningen kallas "mediaindustrin") är en annan grupp. Jag talar då inte om de som inte längre behövs när man ändrar distributionsform (från exempelvis skivor till datafiler) utan om dem vars arbete fortfarande är nödvändigt, men där det av någon anledning anses fel att de får betalt.

Men sex är utan tvekan det mest framträdande av de områden där det anses fel att tjäna pengar (eller för den delen: betala pengar). Det mesta av pengahantering i samband med sex betraktas som förkastligt. Möjligen med undantag för preventivmedel och handel med sexhjälpmedel för kvinnor och par. Om man tjänar pengar på en film om människor som skjuter på varandra så är det helt i sin ordning, men om man tjänar pengar på en film där människor sätter på varandra så är det ... syndigt ... kan det vara ett bra ord i sammanhanget?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0