Moderna myter: Islam är ont

I en tv-intervju berättade Jan Guillou att han räknat hur många gånger muslimer omnämnts i media och hur de då omnämndes. I all rapportering under tiden han räknade, framställdes muslimer som onda eller ett problem. Ska detta tolkas som att Europa i syd och sydost gränsar mot riken av idel ondska; av galningar som inte vill annat än att packa in kvinnorna, omskära flickorna och tvångsgifta sina barn? När de inte spränger sig själva på bussar och tåg.

Moderna myter: Islam är ont

I en tv-intervju berättade Jan Guillou att han räknat hur många gånger muslimer omnämnts i media och hur de då omnämndes. I all rapportering under tiden han räknade, framställdes muslimer som onda eller ett problem. Ska detta tolkas som att Europa i syd och sydost gränsar mot riken av idel ondska; av galningar som inte vill annat än att packa in kvinnorna, omskära flickorna och tvångsgifta sina barn? När de inte spränger sig själva på bussar och tåg.

Moderna myter: Sverigedemokraterna och media

Ständigt klagar Sverigedemokraterna att de inte får komma till tals i media. Men hålla! Det finns väl inget parti som fått så mycket publicitet kring sina åsikter som Sverigedemokraterna! Allt är osvenskarnas fel. Se där är deras budskap i ett nötskal om någon skulle missat det.

Personligen har jag mycke större problem med t.ex. Centerns politik. Jag vet på fullt allvar inte riktigt vad de står för. Där kan man tala om några som har problem att föra ut sin politik,

Tiderna förändras och porren med den

I min numera avlägsna ungdom fanns det några saker som jag fann avtändande med porr. En av dem var när männen inte hade ordentligt stånd, och det var ganska vanligt i de pre-viagratider som rådde då. Andra egenheter som jag hade lite svårt för var att kvinnorna ALLTID hade skor på sig, många hade strumpebandshållare som såg ut att ha varit omoderna redan i min farfars ungdom och att alla över 20 år såg ut som om de ramlad handlöst rakt ner i maskaran med ansiktet före.
Idag retar jag mig istället på alla silikonbröst och all analsex. Är det bara jag som har upptäckt att det finns mycket trevligare hål att stoppa snoppen i?

Luftslottet som sprängdes

I Mozart Opera Don Giovanni finns ett stycke som kallas "katalogarian". Det är en lång uppräkning av Don Giovannis alla sexuella erövringar. Jag tänker på den när jag masar mig iväg i novembermörkret för att se den avslutande delen av Millennieserien; Luftslottet som sprängdes. Karaktärerna från boken paraderar genom filmen och man kan sitta och pricka av dem. Men det blir inte mycket till berättelse. Det blir just en katalogaria.

Feministisk porr av Mia Engberg

Såg Mia Engbergs feministiska porrfilm Selma och Sofie i studiesyfte. Och nej, jag säger inte "studiesyfte" för att jag inte vågar stå för att jag tittar på porr. Jag tittar på porr, men lesbisk porr tycker jag i allmänhet är helt ointressant. Jag klickar bort det, precis som bögporr, förnedringsporr, silikonbröst och en del annant. Men jag tyckte det skulle var intressant att se hur feministisk porr ser ut.
Filmen handlar om en tjej som har en pojkvän, men som blir kär - och framförallt kåt - på sin kvinnliga simlärare.
Ganska gullig film. Upphetsande? Tja, lite blygsamt men man det är på gränsen att man skulle kunna se den med svärföräldrarna utan att bli generad. Sexscenerna är mindre vågade en t.ex. den lesbiska scenen i Flickan som lekte med elden.
Det verkligt intressanta på denna DVD var dock bakomfilmen, som för övrigt var bra mycket längre än själva filmen. Den rekommenderas varmt. Här är några saker som den tar upp och några frågor som den väcker hos mig.
1) I skolans sexualundervisning berättas vad som händer med mannens penis då mannen är upphetsad, men det är först i denna bakomfilm som jag får se skymten av en redogörelse vad som händer med kvinnans klitoris när hon är upphetsad. Varför handlar sexualundervisningen om kåta män och menstruerande kvinnor?
2) Mia Engberg är själv heterosexuell, men när hon ska göra feministisk porr gör hon lesbisk porr. Varför det? Om jag skulle vilja göra "kravmärkt" porr skulle jag ju inte i första hand tänka att det måste vara bögporrr.
3) Kan en man göra "kravmärkt" porr, eller är det förunnat kvinnor? Blir det automatiskt gubbsnusk för att det är gjort med den "manliga blicken"? (Jag har ju inte någon annan blick att ta till.)
4) I bakomfilmen talas om att alla aktörer i porrfilmerna är lika till förväxling. Inte främst utseendemässigt utan likheten ligger i hur de agerar. Det stämmer ganska väl. Porrfilmerna har inte många karaktärer på sin palett. Om man vill se en film med mycket sex, men riktig intrig och roliga karaktärer rekommenderar jag "Shortbus". Det är som en sexfilm av Woody Allen. Ganska tänkvärd är den dessutom.

Minaretförbudet

Om en elev i en klass mobbas av alla de andra eleverna i klassen så är det inte demokrati, även om mobbarna är i majoritet!

Kan det kallas demokrati när en majoritet förföljer en minoritet? Är det demokratiskt när Schweiz förbjuder minareter? Eller är det att missbruka demokratin?

Demokrati måste innefatta rättigheter och skydd för minoriteter och de som inte tillhör majoritetskulturen. Det måste stå var och en fritt att ogilla Islam, men vill man bekämpa dess läror och plädera för något annat ska man göra det med ord, inte med förbud och absolut inte med våld.

Gärna mer muhammedkarikatyrer och hånfulla skämtskrifter om Koranen, Allah och Muhammed, men inget våld och inga hot.


Otrohet och rätten till sig själv

Det finns samhällen där en kvinna anses ha gått för långt om hon PRATAR med en man. I vårt samhälle finns det tydligen de som anser att någon varit otrogen om de haft ett lite för intimt SAMTAL (obs inte samlag) med någon. Åter andra menar att gränsen går först vid sex. I vilket fall som helst handlar det om en idé om att en person har legitim rätt att begränsa en annan individs handlingsfrihet. Att man i någon mening har ensamrätt till en person i något avseende.

De flesta svenskar anser nog att den som inte tillåter sin partner att ens prata med någon av motsatt kön gör fel, att man inte ska acceptera ett sådant förbud och att man bör överväga att lämna en person som kräver ett sådant prat-förbud.

Å andra sidan tycker nog de flesta att ett samlags-förbud med utomstående är helt rimligt. Och så finns det en hel rad tänkbara gränsdragningar däremellan.

Var man sätter gränsen och vilken gränsdragning man anser vara riktig beror på vilken kultur man lever i, vilken uppfostran man har fått eller - för att uttrycka sig råare - vilken indoktrinering man utsatts för.

Jag tycker att det är fel att ljuga och gå bakom ryggen på någon, i synnerhet sin partner, så denna sida av otrohetsbeteendet vill jag inte försvara. Men om nu otrohet är så vanligt kan man fråga sig om man inte borde börja diskutera om moralen borde anpassa sig till verkligheten. Det fanns en tid när föräktenskapligt sex var omoraliskt. Men ändå förekom det flitigt. Idag är det en bara liten minoritet som fortfarande tycker att sex före äktenskapet är omoraliskt, så visst kan moraliska gränser flyttas och anpassas till hur människor faktiskt beter sig.


Hur man klarar en debatt

Om man inte vill ta en debatt så kan man ta till följande grepp:

1) Beskylla motståndaren för fobi, rasism eller motsvarande. Exempel: islamofob, homofob, antisemit. Att det finns islamofober, homofober, antisemiter på riktigt gör att detta grepp funkar väldigt bra. Den kritik som kanske var berättigad blir plötsligt helt oväsentlig och den som framförde den hamnar på de anklagades bänk.

2) Kalla motparten för "fundamentalist". Det går att hitta på vilket slags fundamentalism som helst; demokrati fundamentalism, feministisk fundamentalism osv. Man behöver inte klargöra vilket "fundament" det handlar om. Det är den anklagades sak att visa sig oskyldig.

3) Bli kränkt!

4) Om någon citerar något riktigt dumt som du har sagt, hävda att det är taget ur sitt sammanhang. Du behöver i allmänhet aldrig förklara i vilket sammanhang det är befogat att säga något så dumt.

RSS 2.0