Ekologi är inte nödvändigtvis djurvänligt

Ekologi är en vetenskap om balansen i naturen. Ekologiskt används som benämning på sådant som inte ruckar denna balans.

Detta betyder att påståenden som att ekologisk mat är en fara för naturen, är motsägelsefullt. (Jag har läst och hört sådanan påståenden). Om något är en fara för naturen så är det inte ekologiskt. Alltså var den aktuella maten inte ekologisk och därmed var den felbetecknad från början.

Det betyder också att en grym slakt kan vara ekologisk, så länge den inte påverkar den ekologiska balansen. Gram slakt är vidrigt, men inte nödvändigtvis oekologisk.

Ekologiskt har blivit ett allmänt positivt ord som används lite hur som helst. Lite grand som "demokrati". En del pratar om att arbete och bostad är "demokratiska rättigheter". Visst borde det vara rättigheter, men är de verkligen "demokratsika".  (Därmed inte sagt att de är "odemokratiska rättigheter" om nu någon trodde det. Bara att de kanske inte bör mätas på den skalan.)

Svensk dagbladet har en bra text men inte helt uttömmande text om ekologisk mat. http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_2701131.svd

Det artikeln i SVD inte tar upp är frågan om ekologisk mat är bättre och godare när den hamnar på bordet. Det är nämligen förvånansvärt många som tror att det är det som är skälet till att man väljer ekologisk mat. Visst kan ekologisk mat vara bättre även på bordet, men det är inte det som är huvudpoåängen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0