Är vita smartare än svarta?

En nobelpristagare James Watson som fick priset 1962 för sina upptäckter om DNA, har gjort ett djupt kränkande påstående att svarta människor är mindre intelligenta än vita. Det bör kanske poängteras att detta påstånde inte har något att göra med det han fick pris för.
Hans påstående är tydligen inte särskilt väl underbyggt. Och det är definitivt politiskt inkorrekt. Uttalandet säger heller inte om alla svarta är mindre intelligenta än alla vita, eller om det handlar om ett genomsnitt. Fast man kan tänka sig att vissa (mindre intelligenta) vita tror att det betyder att vilken vit som helst är smartare än vilken svart som helst.
Jag vill dock ställa en annan fråga. Skulle det ha någon betydelse OM någon folkgrupp är smartare än en annan. Vad skulle man dra för slutsatser av det? Att det är okej för de smarta att trycka ner de mindre smarta? Att de intelligenta ska ha det bättre och att dumskallarna förtjänar att ha det sämre? Att de osmarta inte ska få sitta i riksdag och regering? Att man inte ska ödsla utbildningsresurser på de som tillhör fel folkgrupp? Naturligtvis måste man måste man svara nej på detta och alla liknande slutsatser. Människovärdet och mänskliga rättigheter ska inte ha något med intelligens att göra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0