Kanske har fildelarna rätt

Snåljåparna som vill kunna hämta sin musik och sina filmer gratis på nätet brukar hävda att de artister som kräver betalt kommer att förlora jämfört med dem som ger bort sina verk gratis. Jag ska inte argumentera för eller emot detta nu, utan vill föreslå ett experiment:

Låt dem som kräver betalt för sitt arbete få det. Så kan andra artister, som tror på snåljåparnas argument, lägga ut sitt material gratis. Då kommer det att visa sig vilka som hade rätt. 

Om snåljåparna har rätt så kommer de som ger bort sina verk att tjäna mer, medan de som vill ha betalt kommer att gå under. Därmed kommer ju saken att lösa sig själv. Dessutom behöver man inte ändra några lagar för att genomföra detta experiment.



Kommentarer
Postat av: M

Jag har ett annat förslag.



Varför kan inte någon modig artist sammanställa vad han/hon tjänar i genomsnitt per månad på ett av sina verk, och sedan välja att (exempelvis) hela juni månad lägga ut verket gratis med en betalningslänk, där de som laddar ner kan betala en valfri summa om de vill visa sin uppskattning. Sedan kan artisten berätta vad han/hon tjänade den månaden.



Det skulle vara intressant att jämföra summorna och se vilket sätt som drar in mest pengar. Inte heller detta experiment kräver lagändringar.

2009-05-16 @ 23:22:21
Postat av: Friskytten

Till M:



Det kommer att behövas nytänkande, och många olika experiment, det är jag helt övertygad om. Helt klart är ju att nuvarande system inte är tillfredsställnade, vare sig för artisterna eller konsumenterna.

2009-05-18 @ 08:40:05
URL: http://friskytten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0