Hur ska upphovsmännen få betalt?

There is no such thing as a free lunch.

Snåljåparnas dröm om fri fildelning betyder att de som skapar verken inte får betalt. Så enkelt är det. Men jag tror varken på en värld där upphovsmän ska jobba gratis, som fildelarna föreställer sig, eller på en värld där fildelning inte existerar.

Frågan är då hur upphovsmännen ska få betalt för sitt arbete. Reklam ligger kanske nära till hands, men vem vill egentligen leva i en värld där storföretagen styr ännu mer än de redan gör?

Jag har inget svar på dessa frågor, men det är till syvende og sidst de gåtan som måste lösas.


Kommentarer
Postat av: Roland

Musik och teater-industrin gick i fällan för en 60-70 år sedan när de kopplade sig fria från arbetet (uppträdandet) till förmån för de enkla pengarna i skivstudion. Nu är nog de sötebrödsdagarna slut och det är arbetet som måste börja betyda något igen. Alternativet är att vi förbjuder privat information så att vi alltid kan spåra om någon gör något olagligt och det är nog ett pris jag tycker är för högt.Människors goda vilja är nog mycket att hoppas på. För när det kommer till pengar är de flesta sig själva närmast, och då är det förbannat svårt att betala för något man kan få gratis.

2009-04-18 @ 23:24:11
Postat av: Friskytten

Till Roland:På motsvarande sätt borde ju inte författarna inte ge ut böcker utan ägna sig åt högläsning istället.Både upphovsmän och konsumenter vill att kulturen sprids. Men upphovsmännen vill också ha betalt för sitt arbete. Är det så himla konstigt?

2009-04-18 @ 23:44:14
URL: http://friskytten.blogg.se/
Postat av: Xamuel

Du har naturligtvis rätt i att det finns de som inte vill betala för musik, böcker och annat. Men du missar att dessa inte skulle betalat ändå, så vad är det du bråkar om? Idag finns det fler konstnärer inom olika genrer än vad det någonsin funnits förut. Alla är inte ute efter att tjäna pengar heller, utan vill bara sprida sin konst. Varför måste allt handla om pengar hela tiden?Är det bättre att 100 betalar för en skiva och bara 100 lyssnar på den, eller att 100 köper den och 10.000 lyssnar? Vad resulterar det i senare tror du?Sluta upp med att vara så antiutveckling, det gynnar ingen.

2009-04-19 @ 00:01:18
URL: http://www.terroristjavel.blogspot.com
Postat av: Daniel

Du verkar ju ha missat att varje gång man köper en tom cd skiva, en tom dvd skiva, en mp3 spelare, en hårddisk m.m. allt som kan lagra musik, så går det pengar till STIM alltså betalar du inte 9 kr och får kopiera hur mycket du vill, du betalar 9 kr för orginalet, sen har du redan betalat lite extra för varje potentiell kopia du vill framställa för eget bruk.för övrigt är det ju så att om piratebay fälls i högsta instans så blir det ett prejudikat på att länkar på nätet kan vara olagliga om de länkar till något olagligt.Alltså skulle du kunna bli stämd för detta blogg inlägg eftersom min kommentar innehåller en "olaglig" länk

2009-04-19 @ 02:23:57
URL: http://www.piratebay.org
Postat av: Arvid

Fildelning gynnar de skapande upphovsmännen. Bevisen finner du överallt kring dig i kulturlivet idag. Hur många artister har börjat sina karriärer som "internetfenomen"? Internet, och fildelning gör att skaparna själva har fått makten över sin marknadsföring och faktiskt också till sitt fria skapande. Idag kan man göra en skiva i sitt garage, precis som man vill, effektivt sprida den via internet till tusentals människor, sälja skivan och konsertbiljetter. Inga skivpolagsproducenter som vill ändra på vad du vill skapa...Jag laddar inte hem så mycket mer nu för tiden. Hinner inte. Men under tonåren och tiden på högskola laddade jag hem ca 5-10 album i veckan. Jag köpte de jag tyckte mest om, 3-4 stycken i månaden. Artister som inte var knutna till EMI, Sony eller Warner. Artister som inte tvingades in i någon fålla av superproducenterna. Artister som jag aldrig ha hört utan internet.

Fildelning gynnar dock inte de stora giganterna, bokförlag, skivbolag och filmbolag. Men helt ärligt, varför skall vi stödja en så gammalmodig industri? Svara på det istället. Fildelning ger slutkonsumenten direkt kontakt med skaparna. Bort med mellanhänderna.

2009-04-19 @ 03:50:50
Postat av: Roland

Svar ja! Antingen lever man på fyskisk exemplartillverkling, ala Volvo eller lever man på framställandet av ögonblick.2009-04-19 @ 09:51:18
Postat av: Friskytten

Till Xamuel. Alla som vill sprida sina egna verk fritt får naturligtvis göra det. Det finns och har aldrig funnits några hinder till det.Det Piratbay-rättegången och fildelningsdebatten handlar om är när man snor material från dem som inte vill det.

2009-04-19 @ 11:29:11
URL: http://friskytten.blogg.se/
Postat av: Friskytten

Till Daniel:Du har helt rätt i att det finns avgifter på oinspelade media som går till upphovsmännen. Det nya är att man idag kan lagra och sprida materialet i en omfattning som aldrig tidigare.När man förr måste ha det fysiska originalet till hands för att kunna göra kopior kunde man räkna antalet kopior på varje original på handens fingrar. Idag kan ett enda inköpt utan vidare kopieras i millioner.Personligen tror jag att framtiden ligger i någon form av "prenumerationsavgifter" som betalas via bredbandsbolagen. Ett slags musik- eller filmlicenser som sedan fördelas efter hur mycket verken laddas ned.Däremot tror jag inte på en värld där upphovsmän ska jobba gratis.

2009-04-19 @ 11:34:36
URL: http://friskytten.blogg.se/
Postat av: Friskytten

Till Arvid:Det finns inget som hindrar någon från att sprida sina egna verk helt fritt på internet. Hela Piratbay-målet och fildelningsdebatten handlar om när någon snor någon annans verk och fildelar det mot dennes vilja.

2009-04-19 @ 11:36:34
URL: http://friskytten.blogg.se/
Postat av: Friskytten

Till Roland:En svensk film kostar ungefär 20 000 000 att producera. För att komma upp i denna summa måste väldigt många betala en liten summa var (c:a 100 för en biobiljett - 45 för en filmhyra). Att köpa en DVD betyder inte att man har "köpt filmen" och därmed skulle ha rätt att sprida den fritt.Hur föreställer du dig att ekonomin i nöjesindustrin ser ut om inte de som använder produkterna betalar?Om kopiering blir helt fritt måste rimligen priset på enskilda CD och DVD skivor stiga så att de täcker inspelningskostnaderna, om det ska bli intressant att producera dem. Eller hur föreställer du dig att man ska täcka kostnaderna.

2009-04-19 @ 11:41:35
URL: http://friskytten.blogg.se/
Postat av: Martin

Hur ska de stackare som producerar skrivmaskiner få betalt nu när folk väljer datorer istället?

2009-04-19 @ 12:02:26
Postat av: Friskytten

Till Martin:Att jämföra fildelning med utebliven försäljning av skrivmaskiner är ett helt idiotiskt argument. Det finns ingen likhet! När det gäller utebliven försäljning av skrivmaskiner så betyder de naturligtvis att skrivmaskinstillverkarna får lägga ner. Det sker för att ingen längre använder skrivmaskiner.När det gäller fildelning så använder alla fortfarande musik och film, men de vill inte betala för att den ska kunna produceras. Det är en helt annan sak.

2009-04-20 @ 08:45:58
URL: http://friskytten.blogg.se/
Postat av: why? Är du så jävla dum?

Det enda jag kan göra är att bojkotta din blog, trollfan, det enda som lockar besökare är ju att du retar gallfeber på folk. Att döma av dina resonemang är du inte en dag över 14. Lev på CSN och var glad, ty besökarantalet kommer sina.

2009-04-26 @ 23:10:31
Postat av: Donsan

<b>Friskytten</b> beskyller 1/4 del av sveriges befolkning att de är <i>snåljåpar</i> utan att inse hur sjukt det är.Han påstår - helt utan fakta - rapporter eller forskning som kan stödja hans uppfattning - att <i>de som skapar verken inte får betalt.</i> utan att inse hur sjukt det ärHan frågar sig <i>hur upphovsmännen ska få betalt för sitt arbete</i> trots att det inte finns fakta - rapporter eller forskning som kan stödja hans uppfattning att upphovsmän berövas intäkter pga den sk illegala fildelningen utan att inse hur sjukt det ärSå länge Friskytten inte kan vissa upp gedigna rapporter eller forskning som kan stödja hans befängda uppfattningar faller <b>alla</b> hans utläggningar och teorier platt på marken<b>Jag</b> vill hävda att den sk illegala fildelningen inte skadar vare sig samhället - branschen eller upphovsmän och jag hänvisar till alla rapporter och forskning som <b>finns</b> men som Fr<b>iskytten antingen har varit för lat att undersöka eller vald att ignorera:<b>Fildelning minskar inte skivförsäljningen</b> (478175.svd" rel="nofollow">http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel478175.svd)

<i>Skivindustrin har helt fel när den hävdar att den illegala fildelningen ligger bakom raset för skivförsäljningen. Det slås fast i en ny rapport från ett EU-finansierat forskningsprojekt med deltagare från KTH och Uppsala universitet.</i><b>File sharing is not threat to music sales</b> (filesharingnot/index.html" rel="nofollow">http://broadcastengineering.com/news/broadcastingfilesharingnot/index.html)

<i>Internet music piracy has no negative, according to a study released last week by two university researchers. This contradicts the music industry’s assertion that the illegal downloading of music online is taking a big bite out of its bottom line.Songs that were heavily downloaded showed no measurable drop in sales, the researchers found after tracking sales of 680 albums over the course of 17 weeks in the second half of 2002. Matching that data with activity on the OpenNap file-sharing network, they concluded that file sharing actually increases CD sales for hot albums that sell more than 600,000 copies. For every 150 downloads of a song from those albums, sales increase by a copy, the researchers found.</i><b>The Impact of Music Downloads and P2P File-Sharing on the Purchase of Music: A Study for Industry Canada</b> (ip01456.html" rel="nofollow">http://www.ic.gc.ca/eic/site/ippd-dppi.nsf/eng/hip01456.html)

<i>In the aggregate, we are unable to discover any direct relationship between P2P file-sharing and CD purchases in Canada. The analysis of the entire Canadian population does not uncover either a positive or negative relationship between the number of files downloaded from P2P networks and CDs purchased. That is, we find no direct evidence to suggest that the net effect of P2P file-sharing on CD purchasing is either positive or negative for Canada as a whole.</i><b>Ingen kris hos de små skivbolagen</b> (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=574&a=654525)

<i>De små, oberoende skivbolagen har blivit 300 procent fler de senaste sju åren. Deras sammanlagda skivförsäljning går också uppåt medan storbolagen krisar.På de små, oberoende skivbolagen är det ingen kris. Medan de stora skivbolagens skivförsäljning rasar (DN 23/5) ökar de små, oberoende bolagen sina marknadsandelar. I dag ligger deras totala andel på cirka 25 procent - den har ökat varje gång ett par av storbolagen slagits ihop.</i><b>Nedladdad film sänker inte bio</b> (13033355.asp" rel="nofollow">http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did13033355.asp)

<i>Den illegala nedladdningen av film påverkar inte biobesöken, visar en ny undersökning från Göteborgs universitet – de som ägnar sig åt fildelning går lika ofta på bio som andra. Filmbranschens tuffa kamp mot nätpiraterna saknar därmed stöd</i><b>Forskare kritiska till hårdare fildelningslag</b> (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=851463)

<i>All den forskning som pågått på senare år tycks ha gått artikelförfattarna helt förbi, menar Wallis. Forskning som bland annat säger att det inte finns något samband mellan fildelning och minskad cd-försäljning. Som säger att de som laddar hem film illegalt också köper fler biobiljetter än de som inte fildelar (SOM-undersökning 2007). Wallis hänvisar också till den strukturomvandling som sker inom framför allt musikbranschen, där upphovsrättsliga inkomster förflyttats från cd-försäljning till konserter och radio/tv.</i>Att fildelare är <i>snåljåpar</i> som inte betalar för sig tillbakavisas även det av forskningen:En studie från Norge:

<b>Piratene er de beste kundene</b> (und/musikk/article3034488.ece" rel="nofollow">http://www.aftenposten.no/kulund/musikk/article3034488.ece)

<i>Samtidig som Pirate Bay-gründerne på fredag ble dømt til både fengsel og svimlende bøter, slapp BI de oppsiktsvekkende resultatene fra sin store undersøkelse Kulturkonsum i krisetider.Den viser at de som laster ned musikk gratis også er de desidert største forbrukerne av betalt nedlastet musikk fra iTunes og andre nettbutikker – og at de betaler for ti ganger så mange nedlastinger som de som aldri laster ned ulovlig.</i>Och från Nederländerna:

<b>Illegala nedladdare betalar också för sig</b> (http://www.dn.se/kultur-noje/illegala-nedladdare-betalar-ocksa-for-sig-1.793850)

<i>Försäljningen av ljudböcker, konsolspel och digital musik ökade markant i Sverige 2008. En stor del av köparna är de illegala nedladdarna, enligt en färsk rapport.Personer som laddar ner upphovsrättsskyddat material från nätet representerar samtidigt nästan hälften av de konsumenter som köper musik, dvd och böcker.Det visar en färskt undersökning från Holland. Samtidigt visar svenska siffror att försäljningen av digital musik, ljudböcker, biobiljetter, dvd och konsolspel ökade 2008.Den holländska studien visar att hela 25 procent av den holländska befolkningen laddar ned dvd:er spel och musik. Samtidigt utgör de illegala nedladdarna 45 procent av alla som betalar för liknande material.</i>Dessutom har vi - precis som på kassettsbandstiden - under åratal redan betalt en extra skatt på <b>alla</b> typer av digitala minnen till förmån för upphovsmänTill syvende och sist bör Friskytten sätta sig i ämnet bättre <b>innan</b> han publicerar dom mest befängda teorier i sin blogg!2009-04-28 @ 12:06:48
URL: http://brilliant-allehanda.blogspot.com/
Postat av: Friskytten

Till: Why? är du så jävla dum?Du gissar fel om mig, min ålder och mitt liv. Jag är väldigt många dagar över 14 och lever sedan många år på att framställa upphovsrättsskyddat material. Även om jag själv inte tillhör dem som har upphovsrätt så kommer min lön i slutändan från intäkterna av försäljning. Jag vet därför inpå bara skinnet att trots att våra verk sprids i en allt större utsträckning får vi in allt mindre pengar för dem.Detta betyder alltså att jag talar i egen sak, men vi måste väl också få säga vår mening. Däremot saknar jag inte grundläggande kunskap i frågorna.Att Ipred och liknande inkräktar på integriteten anser även jag är ett problem. Jag tror inte lösningen är att förbjuda fildelning, men man måste lösa frågan om ersättning för dem vars material utnyttjas. Jag tror på något slags bredbandslicens, jämförbar med tv-licensen, men det kan finnas andra lösningar.

2009-04-28 @ 21:12:14
URL: http://friskytten.blogg.se/
Postat av: Friskytten

Till Donsan:

Jag har redan innan din långa kommentar skrivit om mycket av det du tar upp. Leta runt lite så hittar du svar på tal.

Skivförsäljningen rasar och skivhandlare läggs ned. Jag förbehåller mig rätten att tro att detta beror på att folk får samma produkter gratis genom fildelning, tills någon kan förklara för mig hur det annars ligger till.

Dessutom är det faktiskt ett brott mot upphovsrättslagen att olovligt sprida skyddat material så det har egentligen ingen betydelse ifall fildelare konsumerar lika mycket som andra. Du får inte snatta i Konsum för att du köper mycket hos ICA.

Om en fjärdedel av befolkningen laddar ner så är det faktiskt inte så märkvärdigt att de skulle representera hälften av konsumenterna av musik, bio, etc. Vi talar konkret om unga vuxna och de har alltid varit storkonsumenterna av dylikt, både före och efter fildelningen.

Dessutom har de helt fel i att jag inte skulle vara insatt i ämnet. Jag är tvärtom mycket insatt.

2009-04-28 @ 21:27:13
URL: http://friskytten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0